برای مطالعه ی بررسی عملیات خیبر به ادامه ی مطلب مراجعه کنید.
جزایر مجنون، از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل شده که مجموعاً 200
کیلومترمربع وسعت دارد. فاصلة آن از شهرک القرنة عراق پانزده کیلومتر است و
بزرگراه بصره ـ العماره، یکی از گلوگاههای عراق، از غرب آن میگذرد. شهر
هویزه، در شمال شرقی واقع است و مرز ایران از آبهای هور میگذرد.
در غرب منطقه، رودخانه دجله در جریان است و در جنوب آن شهرک القرنه و در
شمال آن شهرک العزیز واقع است. همچنین در حوالی منطقه حدود 50 روستا وجود
دارد که همة آنها دارای ساکنین بومی و غیرنظامی هستند.
ظهور نبوغ نظامی در مقابل پیچیدگیهای دشمن که با حمایت منابع و کارشناسان خارجی، در زمین، تسلیحات و شیوه نبرد با رزمندگان اسلام، تغییرات و توسعه قابل ملاحظهای یافته بود، موجب شد، جنگ وارد مرحله جدیدی شود که متفاوت با شرایط قبلی آن بود.
اهمیت عملیات خیبر با این مقدمه بیشتر روشن مى شود پس از فتح خرمشهر چند عملیات پیاپى همچون رمضان و والفجر مقدماتى اجرا شد در حالى که فرماندهان سپاه و ارتش در این تدبیر بودند که با استفاده از اصل غافلگیرى بتوانند دشمن را در یکى از مناطق جنگى زمین گیر کنند تا بار دیگر روحیه نیروها افزایش یابد.بدین گونه منطقه عملیاتى هور انتخاب شد.
در این عملیات یک شوک بسیار بزرگ به ارتش و دولت عراق و به ویژه حامیان صدام وارد شد. جنگ سختی صورت گرفت، اما مقاومت رزمندگان ما باعث شد جزایر جنوبی و شمالی یا جزایر خیبر تا آخرین روزهای جنگ در اختیار ما باقی بماند.با توجه به به کمبود نیرو، تجهیزات هوایی، توپخانه، رزمی و زرهی ایران در برابر امکانت و تجهیزات فوق العاده ارتش بعث عراق در هشت سال جنگ تحمیلی، بن بستهای پیش آمده پس از آزادسازی خرمشهر اگر ایران میخواست با اصول عملیات کلاسیک بجنگد، امکانات آن را نداشت، پس باید به شیوهای دیگر میجنگیدیم. روشهای کلاسیک را برادران بلد بودند، به ویژه برادران ارتش، اما امکانات و فضا نبود. باید جنگی دیگر خلق میشد و اصول و طرحها و تاکتیکهای آن جنگ متفاوت میشد، در غیر این صورت ایران پیش نمیرفت.
این عملیات در منطقهای که عراق انتظار حمله را از آنجا نداشت، در دو محور مستقل هورالهویزه و زید اجرا شد. مأموریت اجرایی عملیات در محور هور برعهده قرارگاه نجف (سپاه) و در محور زید برعهده قرارگاه کربلا (ارتش) بود.