عملیات خیبر

برای مطالعه ی بررسی عملیات خیبر به ادامه ی مطلب مراجعه کنید.

اولین عملیات آبی خاکی ایران

جزایر مجنون، از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل شده که مجموعاً 200 کیلومترمربع وسعت دارد. فاصلة آن از شهرک القرنة عراق پانزده کیلومتر است و بزرگراه بصره ـ العماره، یکی از گلوگاههای عراق، از غرب آن می‌گذرد. شهر هویزه، در شمال شرقی واقع است و مرز ایران از آبهای هور می‌گذرد.
در غرب منطقه، رودخانه دجله در جریان است و در جنوب آن شهرک القرنه و در شمال آن شهرک العزیز واقع است. همچنین در حوالی منطقه حدود 50 روستا وجود دارد که همة آنها دارای ساکنین بومی و غیرنظامی هستند.

بررسی آثار عملیات‌ آبی خاکی (بدر و خیبر) در روند جنگ تحمیلی

اقدامات ایران پس از والفجر مقدماتی و والفجر 1، یعنی عملیات خیبر و بدر را می‌توان مبدأ تحول و دگرگونی در اقدامات نظامی ایران در سال‌های بعد دانست.

ظهور نبوغ نظامی در مقابل پیچیدگی‌های دشمن که با حمایت منابع و کارشناسان خارجی، در زمین، تسلیحات و شیوه نبرد با رزمندگان اسلام، تغییرات و توسعه قابل ملاحظه‌ای یافته بود، موجب شد، جنگ وارد مرحله جدیدی شود که متفاوت با شرایط قبلی آن بود.

حماسه خیبر شکنان

نخستین سال جنگ تحمیلى با چندین عملیات ناموفق سپرى شد، تا اینکه با آزاد سازى خرمشهر مسیر جنگ تغییرات جدى یافت.نیروهاى ایرانى به خود باورى و اعتماد به نفس ویژه اى رسیدند و در جبهه مقابل دشمنان بعثى احساس ضعف و خوارى یافتند.

اهمیت عملیات خیبر با این مقدمه بیشتر روشن مى شود پس از فتح خرمشهر چند عملیات پیاپى همچون رمضان و والفجر مقدماتى اجرا شد در حالى که فرماندهان سپاه و ارتش در این تدبیر بودند که با استفاده از اصل غافلگیرى بتوانند دشمن را در یکى از مناطق جنگى زمین گیر کنند تا بار دیگر روحیه نیروها افزایش یابد.بدین گونه منطقه عملیاتى هور انتخاب شد.

عملیات خیبر غافلگیر کننده ترین عملیات/محسن رضایی

در این عملیات یک شوک بسیار بزرگ به ارتش و دولت عراق و به ویژه حامیان صدام وارد شد. جنگ سختی صورت گرفت، اما مقاومت رزمندگان ما باعث شد جزایر جنوبی و شمالی یا جزایر خیبر تا آخرین روزهای جنگ در اختیار ما باقی بماند.با توجه به به کمبود نیرو، تجهیزات هوایی، توپخانه، رزمی و زرهی ایران در برابر امکانت و تجهیزات فوق العاده ارتش بعث عراق در هشت سال جنگ تحمیلی، بن بست‌های پیش آمده پس از آزادسازی خرمشهر اگر ایران می‌خواست با اصول عملیات کلاسیک بجنگد، امکانات آن را نداشت، پس باید به شیوه‌ای دیگر می‌جنگیدیم. روش‌های کلاسیک را برادران بلد بودند، به ویژه برادران ارتش، اما امکانات و فضا نبود. باید جنگی دیگر خلق می‌شد و اصول و طرح‌ها و تاکتیک‌های آن جنگ متفاوت می‌شد، در غیر این صورت ایران پیش نمی‌رفت.

عملیات خیبر وتاثیر آن در ادامه دفاع مقدس

پس از فتح خرمشهر و عقب نشینی سراسر ارتش عراق، دشمن برای دست یابی به پدافند مطمئن تدابیری به کار بست؛ به گونه ای که در مناطق کوهستانی، ارتفاعات مرزی را همچنان در اشغال خود نگه داشت؛ و در مناطق پست، با به کارگیری موانع مصنوعی موقعیت خود را تحکیم بخشید. در عین حال، دشمن از موانع طبیعی نیز به منظور ایجاد اطمینان بیشتر بهره می گرفت.در این میان، رودخانه عریض اروند و منطقه وسیع هورالعظیم از نگرانی دشمن نسبت به تهاجم قوای ایران کاسته بود. این موضوع در منطقه هورالعظیم بیشتر مشهود بود، به طوری که دشمن هیچ گونه مانعی را برای ایجاد پدافند در غرب این منطقه در نظر نگرفته بود. عراق هرگز نمی پنداشت آب گرفتگی وسیع هورالعظیم برای نیروهای پیاده ایران قابل عبور باشد؛ و نیز گمان نمی کرد قوای مسلح ایران تلاش اصلی خود را در این منطقه قرار دهند.

غافلگیری دشمن در«هور الهویزه» و «زید»

با هدف تصرف بصره، عملیاتی در منطقه هورالهویزه طراحی و انجام شد که خیبر نام گرفت.

این عملیات در منطقه‌ای که عراق انتظار حمله را از آنجا نداشت، در دو محور مستقل هورالهویزه و زید اجرا شد. مأموریت اجرایی عملیات در محور هور برعهده قرارگاه نجف (سپاه) و در محور زید برعهده قرارگاه کربلا (ارتش) بود.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد