شرح عملیات کربلای 1

نام‌ عملیات: کربلای‌1

زمان‌ اجرا:1365/4/10
مدت‌ اجرا:
10روز
تلفات‌ دشمن‌:
10400کشته، زخمی‌ و اسیر

رمز عملیات: یا ابوالفضل‌ العباس
مکان‌ اجرا: منطقه‌ عملیاتی‌ دشت‌ مهران‌- جبهه‌ میانی‌ جنگ
ارگان‌های‌ عمل‌کننده:رزمندگان‌سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامی‌
اهداف‌ عملیات: بازپس‌ گیری‌دوباره‌ شهر مهران‌ و ارتفاعات‌ مرزی‌ منطقه‌ و سرکوب‌ و منفعل‌ کردن‌ دشمن

برای مطالعه ی شرح عملیات کربلای1 به (در ادامه بخوانید) مراجعه کنید.

تصرف‌ شهر فاو به‌ دست‌ قوای‌ ایرانی‌ و پیروزی‌هایی‌ که‌ رزمندگان‌ در این‌ منطقه‌ حساس‌ به‌ دست‌ آوردند، عراق‌ را بیش‌ از پیش‌ در موضع‌ ضعف‌ قرار داد. کمک‌های‌ بی‌دریغ‌ کشورهای‌ عربی‌ و همچنین‌ غرب‌ هم‌ نتوانست‌ شکست‌ سنگین‌ سردمداران‌ رژیم‌ بعث‌ را توجیه‌ و افکار عمومی‌ مردم‌ عراق‌ را راضی‌ نگه‌ دارد. از این‌ رو عراق‌ که‌ در هر سال‌ با عملیاتی‌ گسترده‌ از سوی‌ رزمندگان‌ ایرانی‌ مواجه‌ می‌شد، تصمیم‌ گرفت‌ تا استراتژی‌ دفاعی‌ خود را تغییر داده‌ و برای‌ مقابله‌ با عملیات‌ ایران، روشی‌ جدید را اختیار کند.
این‌ تصمیم‌ که‌ حاصل‌ جلسات‌ مختلف‌ فرماندهان‌ بلند پایه‌ با رییس‌ حکومت‌ عراق‌ بود «استراتژی‌ دفاع‌ متحرک» نام‌ گرفت‌ و صدام‌ خود فرماندهی‌ این‌ طرح‌ را عهده‌دار شد.
دشمن‌ در نخستین‌ اقدام‌ خود تحرکاتی‌ را در مناطق‌ مختلف‌ انجام‌ داد که‌ تصرف‌ و اشغال‌ دوباره‌ شهر مهران‌ و ارتفاعات‌ مشرف‌ بر این‌ منطقه‌ از آن‌ جمله‌ بود. مهران‌ که‌ در نوار مرزی‌ بین‌ دو کشور جزو جبهه‌ میانی‌ به‌ حساب‌ می‌آمد، نه‌ تنها در آن‌ زمان‌- که‌ از دیرباز و حتی‌ قبل‌ از شروع‌ جنگ‌- صحنه‌ مناقشات‌ مرزی‌ و درگیری‌های‌ پراکنده‌ بود. با توجه‌ به‌ اینکه‌ بیشتر نیروهای‌ سپاه‌ پاسداران‌ در فاو درگیر بودند، و حفاظت‌ و دفاع‌ مهران‌ به عهده‌ ارتش‌ بود.
عراق‌ در یک‌ حرکت‌ حساب‌ شده‌ دروازه‌های‌ مهران‌ را گشود و روستاهای‌ اطراف‌ آن‌ را به‌ تصرف‌ خود درآورد. صدام‌ حسین‌ این‌ اقدام‌ ارتش‌ عراق‌ را در ازای‌ از دست‌ دادن‌ فاو، مهم‌ برشمرد. آخرین‌ عملیات‌ رزمندگان‌ ایرانی‌ در این‌ منطقه‌ در زمان‌ والفجر3 انجام‌ شده‌ و پس‌ از بازپس‌گیری‌ مهران‌ در آن‌ عملیات، دیگر اتفاق‌ مهمی‌ در منطقه‌ رخ‌ نداده‌ بود.
در مقابل‌ وضعیت‌ یادشده، ضرورت‌ آزادسازی‌ مهران‌ اجتناب‌ ناپذیر بود، چرا که‌ حضرت‌ امام‌ خمینی‌ (رضوان‌ الله‌ تعالی‌ علیه) فرمانده‌ کل‌ قوا بر آزادی‌ این‌ شهر مهم‌ تاکید فرموده‌ بودند. بر این‌ اساس‌ و به‌ منظور آزادسازی‌ شهر مهران، مقدمات‌ کار از جمله‌شناسایی‌ و جمع‌آوری‌ اطلاعات‌ از دشمن، آغاز و عملیات‌ کربلای‌ یک‌ بر اساس‌3 مرحله‌ طراحی‌ گردید:
مرحله‌ نخست: تأمین‌ ارتفاعات‌ قلاویزان‌ ایران‌ تا روستای‌ امامزاده‌ حسن‌
مرحله‌ دوم: تأمین‌ ارتفاعات‌ جبل‌ همدین‌ تا شیارمیگ‌ سوخته‌ و در امتداد آن‌ روستاهای‌ بهین، بهروزان‌ و هرمزآباد.
مرحله‌ سوم: تصرف‌ خاکریز والفجر3 از روستای‌ فرخ‌آباد تا زیر ارتفاعات‌223 قلاویزان‌ و تأمین‌ شهر مهران.
در ساعت‌22 و30 دقیقه‌ مورخ‌10 تیرماه‌1365 عملیات‌ آزادسازی‌ مهران‌ با عنوان‌ «کربلای1» و با رمز «یا ابوالفضل‌ العباس(7) ادرکنی» آغازشد
24 . ساعت‌ پیش‌ از شروع‌ عملیات، دو گردان‌ از رزمندگان‌ ایرانی‌ جهت‌ دور زدن‌ و غافلگیر کردن‌ دشمن‌ از سمت‌ قلاویزان‌ حرکت‌ کرده‌ بودند. همزمان‌ با حرکت‌ این‌ نیروها، طوفان‌ نسبتا شدیدی‌ همراه‌ با گرد و غبار سطح‌ منطقه‌ عملیات‌ و عقبه‌های‌ خودی‌ را پوشاند و این‌ وضعیت‌ درست‌ در زمانی‌ بود که‌ یگان‌های‌ خودی‌ آماده‌ می‌شدند تا عملیات‌ خود را آغاز کنند.
با توجه‌ به‌ اینکه‌ دشمن‌ در روز اول‌ عملیات‌ با وارد کردن‌ نیروهای‌ احتیاط‌ خود، با لشکرهای‌ عمل‌ کننده‌ درگیر شده‌ بود، اما هیچ‌ حرکت‌ قوی‌ حساب‌ شده‌ای‌- اعم‌ از پاتک‌ و یا استفاده‌ از نیروی‌ هوایی‌ و توپخانه‌- از دشمن‌ مشاهده‌ نمی‌شد و این‌ وضعیت‌ برای‌ عموم‌ فرماندهان‌ عملیات‌ غیرمنتظره‌ بود. عملیات‌ موفق‌ کربلای‌1 پایانی‌ بر استراتژی‌ دفاع‌ متحرک‌ عراق‌ و نیز نقطه‌ شروع‌ امیدوار کننده‌ای‌ برای‌ نیروهای‌ خودی‌ بود. منفعل‌ کردن‌ سیاست‌ تهاجمی‌ عراق، هدفی‌ عمده‌ بود که‌ نیروهای‌ خودی‌ بخوبی‌ توانستند در این‌ عملیات‌ به‌ آن‌ دست‌ یابند و ضمن‌ آن‌ به‌ همه‌ اهداف‌ نظامی‌ پیش‌ بینی‌ شده‌ نیز برسند.
ده‌ روز جنگ‌ و مقاومت‌ در مهران‌ منجر به‌ آزادسازی‌175 کیلومتر مربع‌ از خاک‌ خودی‌ و عراق‌ شد و8 روستا و ارتفاعات‌ قلاویزان‌ و دو پاسگاه‌ مرزی‌ به‌ دست‌ رزمندگان‌ اسلام‌ افتاد. علاوه‌ بر مناطق‌ اشغال‌ شده‌ توسط‌ دشمن‌ رزمندگان‌ از موانع‌ و استحکامات‌ خط‌ دشمن‌ نیز که‌ در والفجر 3 آزاد نشده‌ بود عبور نموده‌ و ارتفاعات‌ قلاویزان‌ را آزاد کردند. همچنین‌ عقبه‌های‌ دشمن‌ از جمله‌ شهرهای‌ بدره‌ و زرباطیه‌ در معرض‌ دید و تیر نیروهای‌ خودی‌ قرار گرفت‌ و در مجموع‌220 کیلومتر مربع‌ از زمینهای‌ تحت‌ اشغال‌ دشمن‌ آزاد شد. در این‌ عملیات‌110 دستگاه‌ تانک‌ و نفربر، صدها دستگاه‌ خودرو، چندین‌ انبار بزرگ‌ مهمات‌ و مقدار زیادی‌ سلاح‌ سبک‌ و نیمه‌ سنگین‌ دشمن‌ منهدم‌ گردید.
در کنار این‌ خسارات، ده‌ها تیپ‌ از یگانهای‌ ارتش‌ عراق‌ از میان‌ رفت‌ و بیش‌ از10400 تن‌ از قوای‌ دشمن‌ کشته‌ و زخمی‌ شده‌ یا به‌ اسارت‌ نیروهای‌ خودی‌ در آمدند همچنین‌73 دستگاه‌ تانک‌ و نفربر،100 دستگاه‌ خودرو نظامی،90 قبضه‌ خمپاره‌انداز،20 قبضه‌ آتشبار ضدهوایی،10 دستگاه‌ خودرو مهندسی‌ و هزاران‌ قبضه‌ سلاح‌ سبک‌ و نیمه‌ سنگین‌ به‌ غنیمت‌ گرفته‌ شد.
در این‌ عملیات‌ شهید سیدرضا دستواره‌ به‌ شهادت‌ رسید.

نظرات 2 + ارسال نظر
سعید چهارشنبه 8 تیر 1390 ساعت 12:52 ب.ظ http://shahid7.blogfa.com/

سلام موسیقی پس زمینتون قشنگه .
به ما هم سر بزنید ونظرتون را راجب مطالب بگید.

[ بدون نام ] چهارشنبه 8 تیر 1390 ساعت 12:57 ب.ظ http://mohyeden.blogfa.com

جالب بود
ب روزم
یا علی
حتما با نظراتتان ما را خرسند کنید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد